.:Hovedsiden:.

12. Waffen-SS Panzerdivision Hitlerjugend

Bakgrunn

Unconditional Surrender. (Betingelsesløs Kapitulasjon). To enkle ord som skulle sende millioner av fredselskende og uskyldige mennesker i den sikre død. 100-vis av millioner europeere skulle av den grunn leve under en ødeleggende okkupasjon av den andre verdenskrigs seierherrer. Millioner av dem skulle ende i Bolsjevismens Konsentrasjons- og Dødsleirer.

Millioner av soldater skulle dø en totalt meningsløs og unødvendig død på slagmarken eller i seierherrenes dødsleire. Uvurderlige kunstskatter og millioner av kvinner, barn og eldre sivile skulle bli bombenes og flammenes rov der de allierte luftflåtene slapp sin dødbringende last over Europas byer med hovedmål å drepe og lemleste flest mulige sivile.

23. januar 1943 ble de skjebnesvangre ordene offentliggjort under Casablanca-møtet mellom de to lederne for den vestallierte krigføringen mot Tyskland og deres allierte: Roosevelt og Churchill.

Den Totale Krig var erklært. Tyskland hadde fra da av intet reelt valg. Alt måtte mobiliseres for å prøve å snu krigslykken før de vestallierte invaderte Nord-Europa. Uttrykket ”Den Totale Krig” var blitt skapt.

Oppbygging

Et av tiltakene den tyske ledelsen gjorde var å opprette en hærdivisjon bestående av 17 og 18 åringer fra årgang 1926 og som var organisert i ungdomsbevegelsen ”Hitlerjugend”. Deltagelsen skulle være frivillig og den skulle settes opp som en Panzerdivisjon innenfor Waffen-SS. Kjent som verdens beste hærstyrke bygget opp av frivillige idealister fra alle europeiske land i kamp for et fritt og uavhengig Europa.

Beslutningen ble tatt i begynnelsen av februar og ble bekreftet endelig og skriftlig i juni 1943. Rekrutteringen startet med en gang. Divisjonen ble bygget opp etter forbilde av 1. Waffen-SS Panzerdivisjon ”Leibstandarte SS Adolf Hitler” (LSSAH) som dennes søsterdivisjon. Dette gjenspeiler seg i divisjonens våpenskjold som har fått en seiersrune over nøkkelen til LSSAH.

Offiserene og de rangeldste underoffiserene ble hentet inn fra ”die Leibstandarte” og fra andre hærdivisjoner. Som første divisjonssjef ble valgt Waffen-SS Oberführer Fritz Witt.

Oppbyggingen av ”Hitlerjugend” foregikk hovedsakelig i Flandern i Belgia frem til faren for de vestalliertes landgang i Nord-Europa ble overhengende og de ble overført til området syd for Seinebukten rundt byen Lisieux som innsatsreserve.