.:Hovedsiden:.

Korsun-slaget - Waffen-SS redder dagen

En krig dreier seg om å nå et politisk mål med militære midler. For at det skal lykkes legger man opp en strategi som består av de slag som må utkjempes for at målet skal nås. Utkjempelsen av hvert slag planlegges i det taktiske opplegget og gjennomføringen av det enkelte slag utifra dets taktiske plan er den operative delen av slaget.

I kampens hete på slagmarken forsvinner klarheten og alle deler av planer forandres og slaget får sitt eget liv uavhengig av krigens øvrige gang. Slaget om Korsun er et av disse tilfellene hvor mannsmot, offervilje og soldatisk dugelighet er hovedingrediensene og vender en katatrofe til en strålende moralsk seier som vil lyse så lenge frihetselskende nordiske mennesker er her på jorden.

På bildet over til høyre er en av heltene fra slaget om Korsun, Leon Degrelle, som leverte underverker sammen med sine menn i den fransktalende, belgiske Waffen-SS Stormbrigade Wallonia. Wallonia er navnet på den fransktalende søndre delen av Belgia. Bildet til venstre er av frihetskjemperne i Wallonia.

Sovjeternes vinteroffensiv startet den 24. desember 1943 med hovedmål å feie tyskerne ut av Ukraina hvor de sto ved en dårlig utbygd linje som stedvis fulgte elven Dnjestr. Etter en måneds knallhard kamp har frontlinjen fått et ruglete utseende med en fremskutt kul som Waffen-SS divisjon Wiking holdt sammen med Wallonia og endel andre tyske divisjoner og enheter ved byene Cherkassy-Korsun.

Samtlige tyske enheter var nedslitt og undertallige etter lange og harde kamper. Sovjeterne hadde lært av tyskernes blitzkrigstaktikk med å avskjære fiendens styrker i såkalte lommer som deretter ble nedkjempet. Ved Stalingrad lyktes de til fulle og her hadde de sjangsen igjen.

Øyeblikkelig dreide to sovjetiske armégrupper angrepsstyrkene inn mot hverandre og lyktes i å avskjære store tyske styrker i lommen rundt byen Korsun. Bildet til høyre er av Tiger-panzer til Leibstandarte fra samme tid.

Tilsammen 54.000 tyske soldater satt i fellen. Sovjeterne tok seieren på forskudd og marskalk Konew telegraferte til Stalin: "Ingen grunn til engstelse, kamerat Stalin, ingen skal unnslippe". Det var en rimelig antagelse så overlegne i antall og utrustning som sovjeterne var. Men de gjorde opp regning uten vert: Inne i lommen var divisjon Wiking med Gille som sjef samt Sturmbrigade Wallonia med Degrelle som operativ leder. Og utenfra stormet Waffen-SS divisjon Leibstandarte med den berømte regimentsfører Peiper i spissen.

Belgierne i Wallonia var kjent som glade og åpne og svært angrepslystne og hadde show og moro rundt seg med et typisk gallisk preg. Kontrasten til de mere flegmatiske og nøkterne germanske blodsbrødre i divisjon Wiking var åpenbar. Men Wallonerne satte seg i dyp respekt raskt i slaget. Sovjeterne hadde erobret byen Cherkassy tidlig i slaget og presset hardt med stor fremgang inn i den strategisk viktige Teklino-skogen og var nær ved å bryte forbindelsen mellom tyskerne ved Cherkassy og byen Smila. Bildet til venstre er av en Wikingpanzer III fra sommeren 1942.

Wiking's panzergrenader-regimenter Narwa og Germania hadde gjort hvert sitt forsøk på å drive sovjeterne ut av Teklino-skogen uten nevneverdig hell. Deretter var det Wallonerne sin tur til å angripe neste morgen. Skeptiske Wikinger lagde da plakater med teksten: "Walloner-cirkuset gir gratis show i morgen mellon kl 06.00 og 08.00".

Wallonerne startet showet med liv og lyst og jaget inn i skogen med fingeren på avtrekkeren og felte bajonetter. Og underet skjedde. I dyp snø og tett skog nedkjempet Wallonerne sovjeterne og demonstrerte for Wikingene at her var gutter som kunne slåss like godt som de festet og moret seg. Wikingene så at her var det mulighet for seier og kastet seg inn i kampen de også og sammen ryddet frihetskjemperne skogen for bolsjeviksoldater. 700 bunkere og tømmerstillinger rensket heltene våre i fellesskap.

Slik utviklet det felles europeiske brorskapet seg som ville skapt et nytt, fritt og herlig Europa hadde de vunnet krigen også. I dag er det vår tur i Vigrid å føre denne europeiske frihetskampen videre med alle midler i den samme ånden Wallonere og Wikinger demonstrerte i Teklino-skogen i Korsun-lommen.

Waffen-SS - Frihetshelter og Idoler!