.:Hovedsiden:.

D/s Austri - Britisk masseslakt ved Stord

Tidligere direktør ved Bergen Sjøfartsmuseum, Lauritz Pettersen, som skrev bind 5 av bokverket Handelsflåten i krig, der han bl.a. omtaler senkningen av Vindafjord, skal ha uttalt: «Det var vanlig at britiske fly på streif langs norskekysten tok det de kom over.»

Så sant, så sant, men nordmennene sto da ikke så langt tilbake i slaktingen de heller, gjorde de det da? Hva med senkingen av d/s Irma og d/s Henry for eksempel? Bildet viser Irma på et frimerke på krigen med ekstra-avgift til hjelp for de skipbrudne. Irma ble senket av norske snikmordere i MTB som lå og lurte på sivil skipsfart.

Vi har nå kommet til onsdag den 21. februar 1945. Alle vet at krigen forlengst er avgjort og at det kun er spørsmål om svært kort tid før Det Tredje Tyske Rike må stoppe den heltemodige kampen for Europa's frihet og våre folks eksistens som folk.

De vestallierte hadde forlenget krigen totalt unødvendig ved å kreve betingelsesløs kapitulasjon av Tyskland, et krav ingen stor nasjon noengang har kunnet gå med på. Med det kravet meldte Roosevelt og Churchill seg på i konkurransen om verdens største bevisste massemordere til alle tider.

Her har vi dem med invaliden Roosevelt til venstre og den påståtte alkoholikeren Churchill til høyre. Begge skal ha delvis jødisk blod i årene. De sitter fordi Roosevelt er invalid og kan ikke stå oppreist alene.

En uke tidligere hadde de amerikanerne og britene vist mordlysten sin åpenlyst ved bombingen av Dresden, verdens største enkelt-holocaust så langt i historien. Først teppebomber de byen og skaper en ildstorm uten like natten til den 13. februar. Et døgn etter gjør de det samme om igjen for å drepe flest mulig av dem som hadde overlevd, hjelpearbeiderne og brannmannskapene som prøvde å redde de overlevende.

De jødeallierte vestmaktene førte i det hele tatt en så brutal krig og etterkrig at de fortjener med rette navnet morderbander. Bildet til venstre viser likhaug i brann. Husk at dette folkemordet aldri må glemmes og aldri må tilgis.

Men denne februardagen er det skipstrafikken ved Stord som står for tur. Å, for et herlig syn som møter de britiske flygerne: Et uvæpnet og godt merket norsk passasjerskip, d/s Austri, samt noen uvæpnete skip til. Herlig.

Første pulje Mosquitoer angriper Austri, mens andre Mosquitoer øver seg i blinkskyting på de andre målene. Rakettene treffer Austri som de skal og flyene suser over det uvæpnete skipet med de 20 mm maskinkanonene og mitraljøsene i full gang med å spre død og lemlestelse blandt mannskap og passasjerer.

Bare noen måneder før hadde Banff Wing som 235. skvadron tilhørte fått raketter som satte dem i stand til å levere en like kraftig bredside som et slagskip. Og dette sendte de nå over et norsk sivilt skip som var tydelig merket. Over bilde av en Mosquito jagerbomber.

Hva byr du? Hvem trenger fiender med slike "venner"? Det hører også med at en norsk skvadron, nr 333, var en del av Wing'en. Det gjør dem medskyldig i drap og de fortsatte drapstoktene mot norsk skipsfart som slaktet deres egne landsmenn med kaldt blod. Skammelig. At en av det norske luftforsvarets skvadroner etter krigen fremdeles bærer det nummeret sier noe om manglende etikk og moral.

Og lemlestet og drept blir de. Kroppsdeler og skipsdeler flyr gjennom luften idet skipet raskt kommer i brann. Dampen suser ut av den istykkerskutte dampkjelen og lager dommedagsstemning ombord. I kaoset prøver folk å få båter på vannet og hjelpe andre som er såret. Austri på bildet til høyre.

En nordmann tilbyr en skadet polsk kvinne jakken sin, men hun rister apatisk på hodet. Hun vet at dit hun nå er blitt sendt av de britiske morderne trenger hun ingen jakke. Hun er skutt gjennom brystet og den ene skulderen er revet vekk. Høyst sannsynlig av en av 20 mm's granatene som er beregnet mot fly og ikke kvinnekropper.

Dette er den samme metoden amerikanerne og britene brukte i Dresden like før og over hele Tyskland hva det angår. Jagerfly som sveipet over og drepte alt de fikk i siktet for å terrorisere sivilbefolkningen. Ikke rart at tyske soldater måtte beskytte nedskutte allierte flygere fra å bli lynsjet som de mordere de i virkeligheten var. Bildet under viser et maleri av en slik scene i Dresden.

Austri er dødsdømt og begynner å få slagside mot styrbord og det passer britene godt for det første angrepet kom fra babord så nå går de inn for neste fra styrbord og fdermed får de friere sikt til å treffe folkene bedre. En ny runde med raketter først og deretter er det maskinkanoner og mitraljøser sin tur. Igjen rives kropper i filler og samtlige livbåter blir gjennomhuller og ubrukelige.

Like bortenfor går det ille med tre andre båter som er i ferd med å synke; Gula, Ibis og Sundmøringen. Men heldigvis er det andre på sjøen den dagen som ser masseslaktingen og kommer for full maskin til unnsetning. Motorkutteren Åkrafjord er den ene og den tyske "Fjord 20" er en annen. Sammen får de ved en oppofrende innsats berget de fleste som fremdeles lever.

Vel i land ble 76 reddete behandlet for større eller mindre skader mens rundt 25 var uskadet. Av mannskapet døde 9 og av passasjerene i alle fall 9 norske, 2 døde polske fanger som ble begravet på Stord og 5 tyske soldater som ble begravet på den tyske soldatgravplassen Solhein ved Bergen.

Og vel hjemme kunne de vestallierte skryte av nok en seier over Tyskland. Akkurat den typen seier var de faktisk flinke til.

Helvete til Sjøs - Alliert Sjøkrig mot Nordmenn