.:Hovedsiden:.

D/s Vindafjord - Slaktet av britisk fly

De vestallierte drev en brutal krigføring uten hensyn til sivilbefolkningen i vennligsinnete og allierte land. Et av prakteksemplene på det var teppebombingen av Caen (bilde til venstre) etter landgangen i Normandie i juni 1944. Byen var uten strategisk betydning for krigen og jevningen av den vakre byen med jorden var en ren avledning for general Patton's offensiv lenger vest. Flere tusen franskmenn mistet livet under bombeteppet enda tyskerne evakuerte alle som ville og kunne.

Bombingen kan sees på som et klart varsel for franskmennene om at nå kom en ny Herre i landet som ikke var til å spøke med. Altså en ren terrormotivasjon selv om utførerne selvsagt sier noe annet.

Hva angår nedslaktingen av norsk skipsfart med alle de sivile ofrene det krevde kan det sees utifra samme vinkel: Det norske folk måtte få det helt klart for seg at her var en krigsmakt som ikke nølte med å la krigen gå ut over sakesløse sivile. Det er et grunnelement i all terror.

Den andre siden britene brukte senkingen av norske skip og myrdingen av norske sivile sjøfolk og passasjerer var å heve moralen på hjemmefronten i England. I 1941 var den lav. Det er derfor ikke til å undres over at da d/s Vindafjord, bildet til høyre, i klart vær ved høylys dag underveis fra Stavanger til Karmøy ble angrepet av et britisk bombefly.

Vindafjord gikk alene med tente lanterner og godt merket med store norske flagg lang skutesidene. Ombord på Vindafjord er det et mannskap på 9 pluss 57 norske og noen tyske passasjerer.

De aller fleste, muligens alle skal ha vært sivile. Tallet på passasjerer er omdiskutert og du vil finne mange forskjellige tall oppgitt.

Det britiske bombeflyet av typen Lockheed-Hudson fra 220nde kvadron gled sakte ned mot Vindafjord og utløste bomben akkurat i riktig tidspunkt. Vindafjord gjorde ingen forsøk på å unnvike manøvren fordi hun regnet med at flyveren bare ville ta henne i nærmere øyensyn og kun en blind ville unngått å se kjennemerkene og at hun var uvæpnet.

Flygeren må ha sett henne som en enkel liten godbit for bomben ble altså utløst. Hvinende økte den hastigheten og slo med et brak inn i Vindafjord midtskips. Flygeren rettet opp og var fornøyd med trefferen, men hva med en til? Bildene over viser Lockheed-Hudson under flyging og mens den dropper bomber på en undervannsbåt.

Joda, en sakte sving og inn igjen mot målet. Der ble båten større og større i siktet og der gikk bombe nr 2 mot målet. Hurra, midtblink den også og der gikk skuta ned.

Blant vrakrestene lå det fullt av folk i det kalde vannet og kjempet for å berge livet så hva med å trene litt med mitraljøsene? Altså, tilbake igjen og la salvene smatre blandt de skipbrudne. Imens var skøyta Marstein kommet til og jobbet heltemodig og raskt med å få de overlevende opp av det kalde vannet. Noen av de som lå i sjøen hadde fått kappet av armene av maskingeværsalvene fra flyet.

Mannskapet må ha vært meget dyktig for da operasjonen var ferdig gikk de til Skudeneshavn på Karmøy med hele 35 overlevende som ble levert til Røde Kors for behandling og pleie. Bildet over viser skøyta Marstein ved kai.

Slik ble den allierte krigen ført mot norske sivile uten noen som helst militær berettigelse. Britisk kringkasting kunngjorde senkingen av Vindafjord som en stor seier over tyskerne.

Helvete til Sjøs - Alliert krigføring mot Norge