.:Hovedsiden:.

Britisk terrorsenking av d/s Mira

Med Lofotveggen som bakgrunn lå de lokale fiskeskøytene og -sjarkene utpå et rolig Lofothav og prøvde fiskelykken. Plutselig siger det noen grå kolosser inn i mellom dem. Rovdyr ute på jakt etter bytte. Og byttet denne gangen skulle være propagandafilm fra et lettvint raid i Lofoten beregnet på å styrke moralen til englenderne på hjemmebane.

Og se, mens den britiske styrken på 5 jagere og 2 troppetransportskip landsatte 500 engelske kommandosoldater og 52 norske fra det nyopprettete kompani Linge, får utkikken på det britiske lederskipet, jageren HMS Bedouin øye på en godbit.

2 sjømil unna seiler hurtigruteskipet d/s Mira i sørlig retning innunder Brettesnes etter å ha forlatt Svolvær noen minutter før. Klokken er rundt 7.45 om morgenen og vær og sikt er godt. Den engelske jageren bør selvsagt se hva slags skip Mira er for hun er merket med store kjennetegn og med det norske flagget oppe.

Etter avtalen mellom "regjeringen" i London og Churchill skal hurtigrutebåtene få seile i fred. Men den gang ei. Bedouin sender et skudd etter Mira som går godt utenom. Mira stopper likevel maskinen uten at det betyr noe for britene.

Bildet viser et søsterskip av Bedouin i Tribal-klassen under fart. En formidabel drapsmaskin.

De fyrer nå 2 salver fra det tunge skytset sitt rett på den vesle passasjerbåten. Virkningen uteblir ikke. Noen blir øyeblikkelig drept på Mira mens mange blir såret. Noen av de sårete dør siden av skadene.

Mens mannskapet på Mira jobber raskt og kyndig med å få livbåtene på sjøen forsvinner Bedouin vekk for en liten stund, men vender deretter tilbake for å fortsette terroren sin. Mira tas under ild fra de store kanonene og synker deretter raskt.

Denne britiske "heltedåden" kostet 7 norske livet og såret flere andre. For ikke å snakke om de etterlatte som mistet sine kjære og forsørgere. Slike draps- og terrorhandlinger fra de alliertes side skulle det bli mange av etterhvert og mannskap og passasjerer på Mira kan prise seg lykkelige at Bedouin måtte ta en pause for å delta i Lofotraidet før det fullførte slakterjobben sin.

Det går mange historier om at Mira ikke saknet farten og at ville tyskere med pistol tvang kapteinen til å kjøre unna for full fart, men det kan dere glemme. Det fantes faktisk ingen tyskere ombord. Skipsforklaringen ble holdt dagen etter i Svolvær og her er et utdrag av kapteinens sjøforklaring under ed:

"Straks etter hørtes et skudd og like etter 2 skudd til. Man fikk da se i sydlig retning ca. 2 nautiske mil borte et krigsskip. Maskinen ble stoppet ved første skudd og der ble gitt full fart akterover i maskinen da de etterfølgende skudd hørtes, samtidig som det ble gitt alarm med dampfløyten.

Da det nu var tydelig at skipet var truffet forut, gikk man straks i gang med sette livbåtene på vannet samtidig som man lot babords anker falle. Passasjerene ble straks vekket og ble anmodet om øyeblikkelig å ta livbelter på og gå i livbåtene. Fra forskipet var endel sårede. Disse ble fordelt til livbåtene og man satte på vannet 2 redningsflåter for å få alle med.

Før man forlot skipet ble dette påny gjennomsøkt, men der var ikke flere å se eller høre. Litt over kl. 8 ble skipet forlatt av siste redningsflåte og man rodde og drev med vinden mot Brettesnes, hvor samtlige livbåter og redningsflåter kom inn."

Det var ytterligere 5 vitner som ble avhørt under ed i sjøforklaringen. Samtlige forklaringer anga samme hendelsesforløp.

Kapteinen på Bedouin unnskyldte seg etterpå overfor de skipbrudne uten at det hjalp de omkomne eller etterlatte noe som helst. Vel tilbake i England ble terroraksjonen slått stort opp i media som en flott seier og ga det resultatet britene ville ha.

Senere i krigen innhentet skjebnen jageren HMS Bedouin i Middelhavet. Under eskorte på vei til Malta ble konvoien hun tilhørte angrepet av italienske flåtestyrker og hardt skadet. Et italiensk torpedofly av typen Sparviero (se bildet) rammet henne til slutt med en torpedo og sank henne ved den italienske øya Pantelleria. 28 mann ble med ned til bunns mens 213 overlevende ble plukket opp senere på dagen av italienerne.

Helvete til Sjøs - Alliert Sjøkrig mot Nordmenn