.:Vigrid Forsiden:.

Fjellreven trues av utryddelseSannelig er ikke naturen idyllisk. Se på de to søte små revene. Til venstre en vanlig norsk skogsrev og til høyre en ikke lenger så vanlig fjellrev eller polarrev som de også kalles. De beriker naturen og oss som av og til kan få se dem når vi vandrer i skogen eller høyfjellet, men det er nok desverre ikke bare idyll.


Fjellreven har problemer med å klare seg alene ute i en værhard og barsk arktisk sone. Det er lite mat å hente og bestanden varierer med bestanden av smågnagere. Men den søte og nysgjerrige lille krabaten har ikke lenger bare sine naturlige sorger å slite med, men slektningen fra de dype skoger trekker sakte, men sikkert høyere til fjells og driver vekk sin mindre slektning. Rødreven er større, tyngre og mere aggressiv og den mindre fjellreven må vike.


Uansett hva nå årsakene er til at utviklingen har tatt denne katastrofale vendingen for fjellreven så har nå dyrepleieforeninger tatt ansvar og avler opp nye hvalpekull som plasseres ut i naturen. Desverre med vekslende hell, men det gjøres i alle fall og har en viss effekt. For oss som har vandret en del i fjellet er det ofte lett å få øye på fjellreven. Det beste tegnet er de grønne og frodige flekkene rundt hiet dens i et ellers grått høyfjellandskap. Det skyldes at fjellreven bruker de samme hiene igjen og igjen. Faktisk i hundrevis av år. Småavfall og avføring gjødsler området og gir det preg av en liten grønn oase. Setter man seg rolig i nærheten får man ofte øye på det nysgjerrige lille dyret som vil se hvem som er kommet på besøk.

Denne naive troskyldigheten overfor fremmede forteller oss at fjellreven har fått utvikle seg genetisk i et arktisk isolat hvor den har få fiender. Vi som er av nordisk ætt har den samme bakgrunnen og det vil bli vår undergang også hvis vi ikke selv tar ansvar for vår egen eksistens. Ingen andre kommer til å gjøre det, snarere tvertimot.Tenke seg til at for 130 år siden var det masse av disse søte små sjarmtrollene i de sørnorske høyfjellene, men så fikk de fine damene sansen for fjellrevpels og en skytter kunne tjene en vanlig årslønn for kun et eneste pent skinn. Dermed var fjellrevens skjebne bokstavelig talt solgt. Senere har massehogst i skog gitt bedre kår for rødrev med store smågnagerkull, ulven er utryddet i høyfjellet og den tok en del rødrev som prøvde seg over skoggrensen og i tillegg har vi med vår egen aktivitet lagt til rette for at rødreven trekker til fjells. Fjellreven trives ikke med mindre den har en avstand til rødreven på minst 8 kilometer. Stakkars fjellreven; med slike odds mot seg vil det være et under om den kan reddes.


Rasekrig - Revekrigen - Kommentarer:


Fjellreven trygg for skabbrev

Fjellreven er i likhet med oss av nordisk ætt under angrep fra mere aggressive raser. Det var jo da godt å høre at skabbete skogsrev trekker vekk fra fjellrevens mere golde revirer. Skulle ønske det gjaldt for oss også, men her sørger forræderpolitikerne for det motsatte. Bildet er av utsatt fjellrev i Dovre som ledd i en naturlig og nødvendig rasepleie.

Rasebeskyttelse i Finnmark

Fjellreven er en av taperne i dagens samfunn og for å sikre naturens mangfold griper nå verneinstanser inn for å hindre utryddelse av fjellreven eller polarreven som den kalles i Finnmark. Et av tiltakene er å utrydde invadører av andre revearter som rødreven. Det er et nødvendig tiltak uansett hvor glade vi er i rødrev. Samtidig diskuteres tiltak for å fremme naturlig økning i polarrevens forplantning.


Uekte fjellrever vil bli skutt
Uekte fjellrever skytes?

Vår natur er brakt i ubalanse og har forandret seg slik at den ikke er til å kjenne igjen. I dette tilfellet er fjellreven i fokus. Dette nysgjerrige og samtidig sky lille vesenet som lever over tregrensen og har tilpasset seg det arktiske klimaet der.

Den store konkurrenten til fjellreven om territoriet dens er rødreven som holder til i skogene under snaufjellet. Tidligere ble rødreven drept av ulv når den våget seg over tregrensen, men nå er ulven borte. All hyttebyggingen og ferdselen i fjellet har skremt den sky fjellreven mens søppelet etter folkene har lokket rødreven innover i fjellet.

Nå hjelper klimaendringen også til og vips - så er fjellreven vekk. Bastardrever skal nå skytes for her teller kun ren rase. En forståelig tanke, men skal den bare gjelde fjellrev?


Inntrengende rasefremmed art skytes for fote

I Finnmark , som ellers i landet er rødreven i ferd med å trenge inn i fjellrevens (den arktiske revens) naturlige territorium. Den arktiske reven har gjennom titusener av år tilpasset seg livet i den arktiske klimasonen og vil ikke klare seg utenfor denne.

Rødreven derimot er mye mere tilpasningsdyktig og har mange steder flyttet inn i bebodde områder hvor den lever av avfall og små husdyr. Ettersom klimaet blir mildere og folk ferdes mere i den arktiske sonen og legger igjen avfallet sitt invaderer nå rødreven også denne sonen.

I Finnmark skytes nå rødrev for fote for å redde fjellreven. Hensikten er å sikre rasenes mangfold. Det er en god tanke vi bifaller på alle områder.