.:Hovedsiden:.

Løgnen om Joseph Schultz
Krigen mot Tyskland raser videre

Bildet over er et av de mange bildene fra den andre verdenskrig som brukes i hatpropagandaen mot det tyske folk. Hensikten er å sverte den tyske soldats ære, det tyske folk, Tyskland i sin alminnelighet samtidig som det brukes for å vaksinere særlig skoleungdom mot nasjonalisme og etnisk hvit stolthet. Her er en norsk versjon av denne tåpelige vandrehistorien:

"Historia om Joseph Schultz

Etter ein sein frokost idag gav eg meg tid til å lesa Morgenbladet. Der las eg mellom anna leiarartikkelen En kjærlighetshistorie av Alf van der Hagen. Han skriv om den svenske filmregissøren Roy Andersson og fortel ei historie frå ei bok denne svensken har vore med på å laga. Historia om Joseph Schultz rørte ved meg. Difor gjengjev eg henne slik ho stod i Morgenbladet:

Ett av bildene i boken viser en ung tysk soldat, fotografert en sommerdag et sted i Jugoslavia 20. juli 1941. Sammen med sju av sine medsoldater ble han kommandert ut på det de trodde var et rutineoppdrag. Etter en kort marsj forsto de at de var ute på noe å helt annet: De ble konfrontert med fjorten tilfangetatte jugoslaver – bønder? partisanere? – med bind for øynene, lent opp mot en gigantisk høystakk. Da soldatene var 10-15 meter unna, beordret sersjanten dem om å legge an. Soldatene hevet geværene og siktet. I stillheten som fulgte gikk Joseph Schultz inn i historien. De dødsdømte hørte lyden av et gevær som ble kastet til jorden. Skrittene til den unge soldaten som valgte å gå ut av eksekusjonspelotongen. Han gikk i stedet frem og stilte seg i rekken av de dødsdømte. Joseph Schultz nektet å adlyde ordre. Nektet å tjene det onde. Han ble henrettet av sine kamerater. En av dem må ha tatt fotografiet vi kjenner i dag. Senere, forteller historien, fant man en papirlapp med et utdrag fra Korinterbrevet på kroppen hans: «Kjærligheten gleder seg ikke over urett, men har sin glede i sannheten. Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt.”

Handlingen viser at det faktisk er mulig å si nei til å gjøre det onde. Det er mulig å være et moralsk menneske uansett hva de andre driver med. Men – ingen av de andre soldatene fulgte hans eksempel. Det ble ingen revolt. Ingen storstilt massedesertering. Dette er ingen heltehistorie. Heller ikke en fortelling om et offer. Ingen ble reddet av det Joseph Schultz gjorde. Alle ble skutt. Alle pluss én til. Men han ble et moralsk eksempel. Han nektet å skyte fordi det var galt å skyte. Det gjorde ingen forskjell for hvor mange som ble skutt. Men det gjorde en forskjell for ham. Og for oss. Tekst: Alf van der Hagen"

Viser dette bildet det historien forteller? Vet vi når bildet ble tatt og i hvilken sammenheng? Er historien i seg selv sannsynlig? Hva vet vi om Joseph Schultz?

Hele historien virker direkte latterlig og vil bare kunne tros av en som for enhver pris vil tro eller ikke har det minste peiling på hvordan den tyske Wehrmacht fungerte. Vi må også ta med at denne episoden skal ha utspilt seg i juli 1941 på en tid da Tyskland syntes uovervinnelig og hvor disiplin og tjenestereglement ble fulgt til minste komma.

I det hele tatt å påstå at en tysk sersjant som leder av en infanteritropp stiller en ordrenektende tysk soldat opp mot en høysåte og får resten av troppen til å skyte han er vanvittig. Det er så idiotisk at det ikke er til å tro. At noen i det hele tatt nevner fjolleriet skyldes en så massiv hjernevasking etter krigen om tysk ondskap at folk rett og slett har mistet selv den siste rest av selvstendig tenkeevne.

Den konklusjonen vi er nødt til å trekke er at dette er ren og skjær løgn og oppspinn og en del av hatpropagandaen mot Tyskland, det tyske folk, den tyske soldat og vaksinering av dagens europeiske ungdom mot nasjonalisme og etnisk stolthet.

La oss likevel se litt på bildet igjen og historien rundt det slik Morgenbladet ifølge teksten over har gjengitt det. Alf van der Hagen spekulerer i om dette er " – bønder? partisanere?" Later propagandisten som at han ikke vet det? Hvordan og på hvilket grunnlag har han da fått historien fra?

Bildet over skal være kopi av en side fra en historiebok for 8. klassinger brukt i det kommunistiske Jugoslavia etter krigen. Teksten lyder slik fritt oversatt: "En tysk soldat nektet å skyte tilfangetatte kjempere (fighters) fra en partisanavdeling og medlemmer av den lokale ledelsen i det Jugoslaviske kommunistpartiet i Smederevska Palanka. Han ble derfor henrettet sammen med dem. På bildet: Den tyske soldaten går mot dem han er i ferd med å bli henrettet sammen med".

Dette er et bilde av nevnte Joseph Schultz. Er dette den soldaten vi ser stå midt på bildet? Ser ikke slik ut for meg. Studer det store bildet med solens innfall fra høyre og bakom høysåten. Det kan se ut som den barhodete soldaten har en riflekolbe under høyre underarm. Han ser ikke ut til å gå, men stå stille med høyre kne i lett vinkel. Hvis han går og det ikke er et gevær under høyre underarm er det rart med armen og ben. Det kalles passgang og er svært uvanlig.

Her har vi et annet bilde fra samme sted, men nå speilvendt ser det ut til, rett før hendelsen. Det er mange andre forhold man kan diskutere rundt denne fantasihistorien. For eksempel var henrettelse av partisaner noe man gjorde offentlig slik at andre skulle bli avskrekket.

Her er det speilvendte bildet vendt tilbake til utgangsposisjon. Det gir likevel rom for flere spørsmål som jeg håper noen vil ta tak i og grave videre.

For de av dere som er interessert i å finne ut mere legger jeg inn to innlegg på engelsk fra et forum uten å oversette:

"I am not sure if Joseph Schultz is worthy of this kind of recognition; aforementioned narrative is mythical. According to an investigation by the BA-MA Freiburg (the German federal military archive in Freiburg i. Breisgau) , Joseph Schultz of the 714. I.D. was killed in a firefight with partisans on the 19th of July, 1941, instead of his alleged execution by his own comrades in Smedervska Palanka on the 20th. If you want to take a more detailed look at the findings of the expertise I would recommend to directly write a mail to the BA. I think they might be able to fax or mail you a copy. Alternately, it is at least partially reproduced here: Lichtenstein, Heiner: Himmlers grüne Helfer. Die Schutz-und Ordnungspolizei im "dritten Reich", Cologne 1990."

"Couple of points that may help you: The 714. I.D. was raised from recruits hailing from "Wehrkreis I." (A "Wehrkreis" was an administrative division which encompassed a certain geographical area in order to ensure that recruits would come from roughly the same area, spoke the same dialects, could easier relate to each other etc.) In the case of Wehrkreis I this area encompasses the former (Weimar Republic borders) Eastern Prussia and with its headquarters in Königsberg/Kaliningrad. Now, what I would recommend you to do, is to contact the "Wehrmachsauskunftstelle", or abbreviated "WASt", in Berlin, see here: http://www.dd-wast.de/ ...and write a formal research request. Note that they may withhold certain personal informations for non-next of kin, but if you present them this particular case, I do not think there will be much fuss. They will certainly be able to provide you with his hometown and military career, and might as well be able to put you into contact with any surviving relatives."

Konklusjon: Ren og skjær løgn og oppspinn i hatets tjeneste.