.:Hovedsiden:.

Finnes det hederlige jøder?

Teksten på bildet: "Folk sier om oss jøder at vi svindler alle andre. At vi lyver og bedrar. Intet av dette er sant. Vi jøder er de hederligste av alle.".

Fire tyskere sitter og prater sammen i en kafé. En av dem er en jøde, Salomon. Som forteller de andre at jødene er det hederligste folket som finnes noen steder.

En av de andre, Zimmermann, blir lei skrytet og forteller noen historier om jødiske drittsekker han har truffet.

Jøden begynner å føle seg ille til mote og prøver å finne en utvei ved å si: "Det er bare unntak!" En bonde tar ordet og støtter Zimmermann. Salomon blir sint; han har spandert ølet de drikker og så må han tåle slikt snakk fra tyskerne. "Dere prater dumt tullprat!" skriker han, "men sier ikke et ord om skikkelige jøder. Og det er mange hederlige jøder. Er ikke jeg en av dem? Var jeg kanskje ikke soldat ved fronten? Forsvarte jeg ikke Fedrelandet. Har jeg ikke betalt for ølet dere drikker, dere uhøflige kveg og dumme Goyims!"

Det blir stille i rommet. Da reiser arbeideren som hittil har vært taus seg og hiver et pengestykke til jøden: "Kutt ut, Salomon, Her har du pengene dine. Vi vil ikke at du skal spandere på oss. Men nå skal du høre sannheten. Du er en løgner. Du hørte aldri en kule. Du var "verdifull" og ble hjemme for å profitere og gikk sammen med kommunistene og ropte "Ned med Tyskland og Lenge leve verdensrevolusjonen". Og nå skal du liksom være en hederlig jøde? Ikke tale om. Det finnes ingen hederlige jøder."

Salomon tar opp hatten sin og løper som djevelen selv fra kafeén. Alle sammen ler. "Så leit at han gikk," sier verten. "Jeg skulle likt å ha fortalt han følgende vers:

"Så ofte hører vi skrytet
om hvor modige noen av dem var
hvordan han ga penger til de fattige
og var en engel i denne verden.
En jøde som en ren engel?
Ja, det må være et eventyr!
Hvem dikter opp slike ting?
Det er det jøden selv som gjør!