.:Hovedsiden:.

Hvordan Jøden behandler hushjelpen sin

Teksten på bildet: "På jernbanestasjonen ventet en mann på meg. Han hadde en flott hatt og var svært vennlig mot meg, men jeg merket med en gang at han var en jøde…"

Denne historien forteller om 23 år gamle Rosa som ble hushjelp gjennom et byrå i Wien. I fire uker har ikke foreldrene hørt noe fra henne. De er bekymret. Til slutt kommer det et brev fra Rosa hvor hun forteller hvorledes hun ble behandlet og hvordan hun til slutt havnet i et jødisk hjem i England via jødiske agenter i England:

"Igjen ble jeg plassert hos jøder. Jeg fikk svært lav lønn og måtte arbeide fra tidlig morgen til sent kveld. Jeg fikk nesten ingenting å spise. Jødene behandlet meg som en bikkje. Jeg ble utsatt for fornærmelser hele tiden."

Brevet beskriver videre hvordan hun ble reddet av fruen til en snill tysk forretningsmann som var på besøk i London; "De reddet meg fra slaveri. De til og med kjøpte en hjemreisebillett til meg."

Rosa avslutter: "Jøden er en djevel. Jeg kommer til å hate ham så lenge jeg lever. Og jeg kommer alltid til å huske verset jeg hørte i går:

Tyske kvinne, stor eller liten,
Jøden kaller deg kun: Goya.
Han hater deg og ødelegger deg,
Behandler deg verre enn kveg.
Hvis en kvinne ønsker å være moralsk
Så la henne holde seg unna jødene!
Hvis hun ønsker seg et godt liv
Må hun ikke blande seg med Jødene."